Zoals veel bedrijven liep Vakantiepark De Koorn-aar aan de Grensweg in de Dennen tegen de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnetwerk aan. Jeroen Hoos: “Om zelf stroom op te wekken hebben we 120 zonnepanelen. Een tijdje geleden kregen we van netwerkbeheerder Liander de boodschap dat wel teveel energie terugleveren en dat we de zonnepanelen op piekmomenten uit moeten schakelen. Heel jammer, zeker als je bedenkt dat we juist zijn gestimuleerd om zonnepanelen aan te schaffen.”
Op zoek naar een oplossing kwam de Koorn-aar uit bij het bedrijf Dynapods uit Abcoude. Dat heeft nu geresulteerd in een indrukwekkende accupakket (COS) van Solar Pods voor de opslag van energie. Dit is gecombineerd met een ‘slimme box’ van DynaPods, waarmee de Koornaar profiteert van de variabele energieprijzen op de energiemarkt. Ray Garstman, directeur Techniek van Dynapods: “Als je zelf duurzame energie opwekt met zonnepanelen kun je een deel van de opgewekte stroom direct zelf gebruiken. Maar op momenten dat de zon niet schijnt, heb je elektriciteit nodig en als de zon volop schijnt kun je teveel stroom hebben. Een COS kan de overtollige energie die je normaal gesproken teruglevert aan het net opslaan. Hierdoor hoef je geen dure stroom aan te schaffen op momenten dat je die wél nodig hebt. De slimme software zorgt ervoor dat je kun profiteren van de variabele energieprijzen.”
In de praktijk betekent dit dat de accu van de Koorn-aar, met een opslagcapaciteit van 200 kWh en twee omvormers van 50 kW, meestal ‘s nachts wordt opgeladen.
Met name doordat windmolens elders in het land volop draaien en het gebruik ‘s nachts laag is, is stroom dan goedkoop of heeft zelfs een negatief tarief. Dan krijgt de Koorn-aar dus geld toe. Jeroen: “Die stroom gebruiken we overdag voor het park. De accu heeft voor het huidige gebruik ruim voldoende capaciteit. In de winter, wanneer het rustig is, is het gebruik vrij laag. Maar in de drukke zomer een keer of tweeëneenhalf zo hoog. Maar dan leveren onze zonnepanelen volop stroom die we kunnen gebruiken.”
Lesley Jansen van Dynapods: “Ander voordeel van dit systeem is dat je stroom die je niet nodig hebt op een gunstig moment (als er meer vraag is en de prijs hoog) kunt verkopen aan de energiemaatschappij. Dat levert geld op. Het systeem kijkt ook naar de weersverwachting. Als overdag de zon gaat schijnen, laadt de accu de nacht ervoor minder op. Ook dat scheelt in de kosten. Al die voordelen maken de terugverdientijd extreem kort.” Prettige bijkomstigheid is ook dat bij een storing op het net, de accu (zolang die geladen is) wél stroom blijft leveren. Al met al een optelsom van voordelen, kernachtig samengevat door Jeroen: “Wij zijn van een hoop gezeur af.” Een pittige investering, wel eentje waarvan De Koorn-aar tot in lengte van dagen profijt heeft. Jansen: “Het accupakket, niet van lithium, maar van ijzerfosfaat, gaat 10.000 laadbeurten mee, goed voor 30 jaar. Ook kan het niet ontbranden of ontploffen.” Hoewel de accu bestand is tegen strenge vorst, vocht en hitte, heeft De Koorn-aar deze in een container geplaatst, om mogelijk inwerking van zout in de lucht voor te zijn. Meer bedrijven die tegen beperkingen aanlopen, gaan met Dynapods in zee, zoals Boutique Hotel Texel. Het bedrijf levert ook toepassingen voor particulieren.