Populaire sectoren

Zakelijk - Transportsector

Last van netcongestie? Wil jij ook jullie benodigde vermogen verhogen?

Dynapods biedt de oplossing! Met onze geavanceerde batterij-opslagsystemen en slimme software kun je eenvoudig stroom inkopen en verkopen op zowel de EPEX als de onbalansmarkt. Daarnaast installeren wij snelladers die perfect geschikt zijn voor het laden van jouw elektrische vrachtwagens en (bestel)bussen. Onze laadstations maken gebruik van gelijkstroom (DC), waardoor je voertuigen sneller worden geladen dan ooit tevoren.

Als jouw bedrijf al over zonnepanelen beschikt, kun je deze koppelen aan onze batterij-opslagsystemen en laadpalen. Hierdoor kom je in aanmerking voor Hernieuwbare Brandstof Eenheid (HBE) certificaten en kun je daadwerkelijk geld verdienen met het groen laden van jouw voertuigen.

Batterij-opslagsystemen

Dé oplossing voor de transportsector

Hoe is de HBE ontstaan?

De Hernieuwbare Brandstof Eenheid (HBE) is ontstaan uit de noodzaak om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en de CO2-uitstoot te verlagen. De Europese Unie heeft verschillende richtlijnen ingevoerd om het gebruik van hernieuwbare energie in de transportsector te stimuleren. De HBE is een essentieel onderdeel van deze richtlijnen en dient als maatstaf voor de hoeveelheid hernieuwbare energie die in de brandstoffen wordt gebruikt.

Wat is een HBE en wat levert het op?

Een Hernieuwbare Brandstof Eenheid (HBE) is een certificaat dat wordt uitgegeven aan leveranciers van brandstoffen die een bepaald percentage van hun energie uit hernieuwbare bronnen halen. Deze certificaten zijn ontstaan uit de noodzaak om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en de CO2-uitstoot te verlagen, zoals vastgelegd in Europese richtlijnen.

 

Eén HBE is gelijk aan 1 gigajoule (278 kWh) hernieuwbare energie, wat genoeg is om ongeveer twee elektrische vrachtwagens of acht elektrische bestelbusjes of personenauto’s op te laden. HBE certificaten zijn verhandelbaar en kunnen worden verkocht aan bedrijven die hun uitstoot van fossiele brandstoffen moeten compenseren. De verkoopprijs van HBE’s ligt meestal tussen de €10 en €15 per certificaat, afhankelijk van vraag en aanbod, wat het een aantrekkelijk verdienmodel maakt.

Wat is een HBE certificaat?

Een HBE certificaat is een officieel document dat aantoont dat een bepaalde hoeveelheid energie uit hernieuwbare bronnen is geproduceerd en geleverd. Deze certificaten worden uitgegeven door de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) en zijn essentieel voor bedrijven die (moeten) voldoen aan de Jaarverplichting Energie Vervoer. HBE certificaten kunnen ook worden verhandeld, waardoor bedrijven die meer hernieuwbare energie produceren dan nodig is, hun overschot kunnen verkopen aan andere bedrijven.

Wat is het doel van HBE certificaten?

Het doel van HBE certificaten is om de transitie naar hernieuwbare energie in de transportsector te versnellen en de Europese klimaatdoelen te halen. Door bedrijven te verplichten een bepaald percentage van hun energie uit hernieuwbare bronnen te halen, wordt de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderd en de uitstoot van broeikasgassen gereduceerd. De invoer van HBE’s is erop gericht om in 2030 maar liefst 28% van de fossiele brandstoffen te vervangen door hernieuwbare energie, wat in lijn is met de Europese wetgeving die EU-lidstaten verplicht om de inzet van hernieuwbare energie in het vervoer te verhogen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Bovendien stimuleren HBE certificaten innovatie en investeringen in duurzame energiebronnen. Door een HBE te verkrijgen, lever je dus een concrete bijdrage aan een schonere en duurzamere samenleving.

Wat leveren HBE certificaten op?

HBE certificaten leveren verschillende voordelen op. Ze helpen de CO2-uitstoot te verminderen, bevorderen de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor hernieuwbare energie en zorgen voor een eerlijk speelveld voor bedrijven die investeren in duurzaamheid. Daarnaast kunnen bedrijven die meer hernieuwbare energie produceren dan nodig is, hun overschot aan certificaten verkopen, wat een extra inkomstenbron vormt. Last van netcongestie en benieuwd naar onze oplossingen?

Hoe verkrijg je en HBE certificaat?

Om een HBE certificaat te verkrijgen, moet jouw bedrijf ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel (KvK), elektriciteit leveren aan wegvoertuigen of binnenvaartschepen en een eigen hoofdaansluiting hebben op locatie. Mocht je aan alle voorwaarden voldoen, dan kun je je aanmelden op de website van de Nederlandse Emissieautoriteit, www.emissieautoriteit.nl.

Rekenvoorbeeld:
Aantal geproduceerde HBE’s: 5760
Bruto omzet HBE’s: € 69.210
Audit kosten per jaar: € -2500

Netto winst: € 66.620

Persoonlijk advies

op maat

Benieuwd of DynaPods een interessante oplossing voor jou is? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder en beantwoorden alle vragen.