Zakelijk - Transportsector

Last van netcongestie? Wil jij ook jullie benodigde vermogen verhogen?

Dat kan met de batterij-opslagsystemen van Dynapods i.c.m. onze unieke software met slimme algoritmes voor de in -en verkoop van stroom op zowel de EPEX als de onbalansmarkt. Wij plaatsen tevens snelladers, geschikt voor het laden van jouw elektrische vrachtwagens en (bestel)bussen). Onze laadstations bevatten gelijkstroom (DC), waardoor het laadvermogen veel hoger is en de voertuigen sneller worden geladen dan ooit. Indien jullie al beschikken over zonnepanelen en deze koppelen aan onze batterij-opslagsystemen en laadpalen, dan komen jullie in aanmerking voor HBE's en kan er daadwerkelijk geld verdiend worden met het groen laden van jullie voertuigen.

Batterij-opslagsystemen

Dé oplossing voor de transportsector

Wat is een HBE en wat levert het u op?

Om de uitstoot van CO2 in het verkeer drastisch te verlagen, heeft de overheid HBE (Hernieuwbare Brandstof Eenheid) certificaten ingevoerd. Deze HBE’s zijn bedoeld om het verbruik van fossiele brandstoffen te verminderen en de inzet van hernieuwbare energie in het verkeer te stimuleren.

 

Wat is een HBE certificaat?

HBE staat voor Hernieuwbare Brandstof Eenheid. Het is een verhandelbaar certificaat om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verlagen en schadelijke emissies te reduceren. Sinds 2015 zijn deze certificaten te verkrijgen voor bedrijven die elektrische voertuigen op hun eigen terrein opladen. Eén HBE is gelijk aan 1 gigajoule hernieuwbare energie, oftewel 278 kWh. Dit staat gelijk aan het opladen van ongeveer 2 elektrische vrachtwagens, of 8 elektrische bestelbusjes of personenauto’s. Onder hernieuwbare energie verstaan we windenergie, biomassa en natuurlijk zonne-energie.

Verwar een HBE certificaat niet met een subsidie, want dit is het niet. HBE’s kunt u zien als een marktmechanisme waarin de leveranciers van fossiele brandstoffen bijdragen aan de levering van duurzame energie voor transportdoeleinden. Met deze wisselwerking tussen partijen die HBE’s kopen en partijen die ze verkopen wordt elektrisch rijden gestimuleerd.

Wat is het doel van HBE certificaten?

Het doel van de invoer van HBE’s is om in 2030 maar liefst 28% van de fossiele brandstoffen te vervangen door hernieuwbare energie, en hiermee te voldoen aan Europese wetgeving. Deze wetgeving stelt EU-lidstaten verplicht om de inzet van hernieuwbare energie in het vervoer te verhogen en de uitstoot van broeikasgassen door brandstoffen te verminderen. Met een HBE levert u dus een bijdrage aan een schonere en duurzamere samenleving.

Wat leveren HBE certificaten op?

Daarnaast is de meerwaarde ook terug te vinden in een financieel voordeel. U kunt er namelijk voor kiezen om de HBE’s te verkopen aan partijen die hun uitstoot voor fossiele brandstof moeten compenseren. De prijs is afhankelijk van het vraag en aanbod, en ligt vaak tussen de €10 en €15 per HBE. De verkoop van HBE’s kan u flink wat geld opleveren, afhankelijk van de grootte van uw installatie. Dit maakt HBE’s een interessant verdienmodel, want naast het verkopen van duurzame energie aan het energienetwerk, kunt u dus ook geld verdienen met het opladen van elektrische vervoersmiddelen. De inzet van HBE’s verhoogt het rendement van uw laadplein aanzienlijk.

Hoe komt u aan een HBE certificaat?

Er zijn een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen om een HBE certificaat te ontvangen. Zo moet uw onderneming ingeschreven staan bij het KvK, elektriciteit leveren aan wegvoertuigen of binnenvaartschepen en een eigen hoofdaansluiting hebben op locatie. Mocht u aan alle voorwaarden voldoen, dan kunt u zich aanmelden op de website van de Nederlandse Emissieautoriteit, www.emissieautoriteit.nl.

Rekenvoorbeeld:
Aantal geproduceerde HBE’s: 5760
Bruto omzet HBE’s: € 69.210
Audit kosten per jaar: € -2500

Netto winst: € 66.620

Persoonlijk advies

op maat

Benieuwd of DynaPods een interessante oplossing voor u is? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder en beantwoorden alle vragen.